Tranøy kommune ligger på den sørligste delen av Senja, Norges nest største øy. Kommuneadministrasjonen ligger i Vangsvik. Næringslivet består av jordbruk, fiske og fiskeoppdrett samt en del større bedrifter i andre næringer som f.eks varehandel, verkstedindustri, konstruksjon, bygg og anlegg, kunst/kultur og informasjonsteknologi.
Kommunevåpenet, godkjent i 1987, har en krummet svart kveite mot en sølv bakgrunn. Kveitefiske har tradisjonelt vært en viktig næringsvei på Sør-Senja.
Tranøy kommune ble opprettet i 1838 da formannskapslovene trådte i kraft. I 1886 ble Sørreisa og Dyrøy skilt ut som egne kommuner
. I 1964 ble områder fra Torsken og Bjarkøy lagt til Tranøy som del av en grenseregulering
. Samme år ble også områder avstått til Dyrøy og Lenvik gjennom grenseregulering.
Kommunen har fått sin navn fra øya i Solberfjorden som heter Tranøya, navnet kommer av fuglenavnet trane. Tranøya har vært kirkested siden 1300-tallet.
Kommunesenter: Vangsvik
Folketallet: ca 1540
Areal: 523 m2
Stortinget vedtak av 8. juni 2017, Prop 96 S (2016-2017), sammenslåing av de 4 Senja kommunene pr 01.01. 2020
I oktober 2016 vedtok kommunestyrene i Lenvik og Tranøy å søke om kommunesammenslåing gjennom kommunestyrebehandling av intensjonsavtale fremforhandlet høsten 2016. Den nye kommunen skal hete Senja kommune, og skal etableres på bakgrunn av et likeverdig samarbeid.
I januar ble det fremforhandlet en ny intensjonsavtale, basert på den første, der kommunene Berg og Torsken ble tatt inn. Ny intensjonsavtale ble vedtatt av kommunestyret i Berg den 27.04-17.
Det er lagt til grunn at sammenslåingsprosessen skal organiseres som et prosjekt med mange delprosjekter med et felles mål. Fellesnemnda skal lede arbeidet og være styringsgruppe for hele prosjektet, og sikre nødvendig samordning mellom kommunene.
Det foreliggende styringsdokumentet skal bygge på intensjonsavtalen, utfylle denne og danne grunnlag for prosjektledelsen. Styringsdokumentet skal peke ut retningen og omfanget av prosjektet, og skal være styringsdokumentet mellom fellesnemnda og prosjektledelsen.
Styringsdokumentet forutsettes å oppdateres og behandles jevnlig i fellesnemnda etter hvert som prosjektet går inn i nye faser og det foreligger ny informasjon. Det vil også være behov for å oppdatere ROS-analysene jevnlig gjennom hele prosessen.
Prosjektet vil ha fire hovedfaser:
1. Interimsfase fra 06.03-17 til fellesnemnda formelt kan settes i tråd med Inndelingsloven, med planlegging og utredninger
2. Organisasjonsbygging med utredning av struktur og tilsetting av prosjektleder/rådmann og toppledergruppe fra mai 2017 til årsskifte 2017/2018
3. Gjennomføring av delprosjekter, anskaffelser, avtaleinngåelser, fram til sommer 2019
4. Overgang til ny kommune høsten 2019 til 31.12-19.
Tranøy kommune er journalførende enhet for prosjektarkivet i prosjektperioden.
16.10.19 var siste møte i Fellesnemnda for prosjektet Senja2020. Fellesnemnda har organisert og ledet Senja2020 gjennom gode prosesser, klare mål og sørget for god framdrift.
30.10.19 ble konstituerende kommunestyre avholdt i Senja kommune hvor blant annet valg av ordfører og varaordfører samt andre råd og utvalg foretatt.
Laster...